You are currently viewing Hogyan és mikor történjen a különféle típusú redőnyök beépítése?
braun_arnyekolastechnika_reluxa_mukodes_kozben

Hogyan és mikor történjen a különféle típusú redőnyök beépítése?

A házépítés, -felújítás során sokan maguk végeznek jó néhány, kisebb szaktudást igénylő munkát a költségek csökkentése érdekében, és a redőnyök beépítése kapcsán is úgy gondolják, egyszerűen megoldható. A hőhídmentesség és a tökéletes kivitelezés érdekében azonban azt javasoljuk, bízza szakemberre ezt a munkát!

Nem mellékes azonban, hogy milyen típusú árnyékolószerkezet beépítését kell megoldani. Bejegyzésünkben szó lesz a legrégebbi típusú árnyékolószerkezet létjogosultságáról, a különféle redőnyalapanyagokról, azok előnyeiről és hátrányairól, valamint a beépítés helye szerinti típusokról.

Miért a redőnyt válassza?

Az energiahatékonyság alapvető elvárás ma már az otthonokkal szemben, amely az épületek és a nyílászárók hőszigetelésével, megújuló energiát hasznosító épületgépészeti berendezések alkalmazásával, illetve az árnyékolástechnika révén valósítható meg. Ezért építés és felújítás esetén fontolja meg hatékony árnyékolószerkezetek beépítését! És bár a belső árnyékolók, mint a sötétítőfüggöny vagy a reluxa, a fényzárásban megoldást nyújtanak, csak a kültéri árnyékolók képesek a fény szabályozása mellett hatékonyan szigetelni is. 

A külső árnyékolók megakadályozzák, hogy nyáron a napsugárzás felmelegítse a nyílászárók üvegfelületét és ezáltal a helyiségeket, illetve télen a kinti mínuszok az üvegfelületeken keresztül lehűtsék az otthonokat. Különféle szerkezetek közül választhatunk, a klasszikus és hatékony megoldást a redőnyök jelentik, ugyanis lehetővé teszik az ablakokon beáramló természetes fény szabályozását, a teljes fényzárást, továbbá jól temperálható velük a lakóterek hőmérséklete. De az ingatlan védelme és a hangszigetelés szempontjából is megoldást nyújtanak. 

braun_arnyekolastechnika_redony_minta
braun_arnyekolastechnika_redony_minta

Milyen típusú redőny jelent optimális választást?

A redőnyök korábban kizárólag fa szerkezetek voltak, ma már csak elvétve találni ilyeneket, helyette korszerű műanyag és alumínium redőnyök közül választhatunk. A műanyag lamellákból szerelt szerkezetek az elterjedtebbek, ugyanis árban kedvezőbbek, illetve minden nyílászáróra akár utólag is felszerelhetőek. Hő- és hangszigetelés szempontjából is praktikusak, bár ebben az alumínium redőnyök verhetetlenek, ahogyan az elegáns és modern megjelenés, a motorizálhatóság és a mechanikai védelem szempontjából is, cserében viszont drágábbak. 

A közkedvelt redőnyök visszafogott megoldást nyújtanak, amennyiben a vakolható tokos alternatívát választjuk, ez esetben ugyanis a redőnytok a homlokzat síkja mögött észrevétlenül helyezkedik el. A külső tokos változat előnye viszont, hogy utólag is felszerelhető, illetve egyszerűbb telepítést és javítást tesz lehetővé. 

A vakolható tokos redőnyök beépítése

A diszkrét megjelenésű, vakolható redőnyök telepítése lényegesen több előkészületet, valamint megfelelően kialakított helyet igényel annak érdekében, hogy optimálisan elhelyezhető legyen. Ideálisan már az épület tervezésekor számolni kell a tok és a kapcsolódó szerkezet elhelyezéséhez szükséges helyigénnyel, de ha utólag döntünk emellett az alternatíva mellett, azt felújításkor a homlokzatszigetelés kialakítása előtt célszerű elvégezni. Igény szerint természetesen utólag is elhelyezhető, de jelentős bontási munkával jár.

Figyelni kell, hogy hőhídmentesen kerüljön beépítésre, ezzel elkerülhető a penészedés. Erre megoldás lehet a felső toktoldó, vagy ha a külső falra legalább 20 cm vastagságú hőszigetelést alkalmazunk, ugyanis ebbe belefér a redőnyszekrény, és megfelelő hőszigeteléssel láthatjuk el. 

Nem tudja, milyen redőnyt vagy más árnyékolót válasszon? Keressen minket, segítünk!