You are currently viewing A redőny működése: ezek a legfontosabbak

A redőny működése: ezek a legfontosabbak

A redőny működése valószínűleg a legtöbb laikus számára nem ismert, ennek ellenére a kültéri árnyékolók közül ez a szerkezet jelenti a legnépszerűbb alternatívát hazánkban. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy évtizedeken át ez volt az egyetlen választási lehetőség, másrészt a korszerűbb megoldások mellett még ma is megállja a helyét, hatékony árnyékolást nyújt.

Bejegyzésünkben megnézzük, milyen előnyöket kínál, amiért továbbra is közönségkedvenc, milyen korszerű típusai közül választhatunk, de leginkább a szerkezet működési elvéről ejtünk szót. 

Hatékony védelem 

A korszerű otthonok tervezésének szerves része ma már az árnyékolástechnika, hiszen az energiahatékonyság, a rezsiköltségek csökkentése érdekében szükség van a nyílászárók és a teraszok nap elleni védelmére. Számos bel- és kültéri árnyékoló közül választhatunk igényeinknek és a költségvetésünknek megfelelően. 

Az ablakok és teraszajtók külső üvegfelülete elé szerelt árnyékoló szerkezetek jóval hatékonyabbak, mint a beltéri árnyékolók, amelyek elsősorban díszítő funkcióval rendelkeznek. A külső árnyékolók részt vesznek a hővédelemben, és egyes szerkezetek, mint a redőnyök, akusztikai szempontból is hatásosak, erről részletesen is írtunk egy korábbi bejegyzésünkben.

Hogyan lehetséges ez? Elhelyezkedésüknél fogva meggátolják, hogy a napsugarak felmelegítsék az üvegfelületeket és ezáltal megemeljék a lakóterek hőmérsékletét, továbbá a szerkezetük révén tompítják a külső környezetből érkező zajokat. Védenek továbbá az időjárás szélsőségei, valamint a betörés ellen. 

A redőnyök legfőbb részei

A műanyag és alumínium redőny több részből áll, az árnyékolásról a tokszerkezet lefutóiban mozgó, lamellákból álló palást gondoskodik, amely a tengelyre tekeredik fel, a mozgatása pedig történhet gurtni segítségével kézzel, illetve motoros vezérléssel. 

A palástot képező lamellák anyaga műanyag vagy alumínium lehet. Mindkettő jó hő- és hangszigetelő képességgel rendelkezik, de az alumínium masszívabb, időtállóbb és tartósabb szerkezet, illetve a behatolással szemben is nagyobb védelmet biztosít.

braun_arnyekolastechnika_redony_mukodes
braun_arnyekolastechnika_redony_mukodes

Mindent a redőny működése kapcsán

A palást a tokszerkezet két oldalán függőlegesen elhelyezkedő lefutókban, kötött pályán mozog lefelé és felfelé. A redőnyök nagy előnye, hogy a palást bármilyen magasságban megállítható – ezt a stabilizáló szerkezet biztosítja –, így a beeső fény tetszés szerint szabályozható. Más külső árnyékoló megoldásokkal szemben a redőny akár teljes fényzárásra, elsötétítésre is alkalmas.

A korszerű redőnyök kétféleképpen működtethetők, kézzel és elektromotorral. A gurtnis redőnyök esetében a palást felhúzását és leengedését a tengelyhez kapcsolódó gurtni segíti. Az ún. csigába csévélődik, ahonnan egy fékező szerkezet kiengedésével szabad utat ad a redőnyléceknek. A működés a motoros vezérlésű redőnyök esetében is hasonló, csak ott nem a gurtnival hozzuk a palástot mozgásba, hanem egy elektromotorral. Ez a megoldás bár költségesebb, de magasabb szintű kényelmet nyújt, mivel egy távirányító segítségével bárhonnan, akár az ágyból is működésbe hozhatjuk. 

Az elektromos redőnyöket összeköthetjük különféle időjárás-érzékelőkkel, így a szél vagy a napsugárzás mértéke vagy a hőmérséklet függvényében automatizálhatjuk. Ez különösen hasznos, amikor nem tartózkodunk otthon, hiszen ilyenkor is gondoskodik a nyílászárók hőszigeteléséről. 

Redőny vagy más árnyékoló szerkezet felszerelésén gondolkodik? Keressen minket, találjuk meg a legjobb megoldást otthona számára!