You are currently viewing Melyek a legnépszerűbb külső árnyékoló, a redőny részei?

Melyek a legnépszerűbb külső árnyékoló, a redőny részei?

A nyílászárók külső felületén régóta alkalmazott árnyékolók esetenként házilag is javíthatók, így jó, ha tisztában vagyunk azzal, melyek a redőny részei, melyiknek mi a funkciója. 

Építésnél és felújításnál is az a célunk, hogy minél komfortosabbá tegyük az otthonainkat, kívül és belül egyaránt. Sok kérdésben kell döntenünk, a házépítés technológiájától a falazat, a tető, a nyílászárók, a burkolatok anyagán át még sok egyéb részletet illetően. Az árnyékolástechnika sem maradhat ki, hiszen ezáltal tehetők energiahatékonnyá az épületek, csökkenthetők a fűtés és a klimatizálás költségei. Bejegyzésünkben az egyik legnépszerűbb kültéri árnyékolótípusról, a redőnyről lesz szó.

Miért jó választás a redőny?

Számos típusú árnyékoló közül választhatunk, amikor a nyílászárókra keresünk megoldást. Érdemes megismerni valamennyit annak érdekében, hogy megalapozott és jó döntést hozhassunk. Most az egyik legkeresettebb típusról, a redőnyről lesz szó. 

Egy hálószobában kifejezetten előnyös, ugyanis segíti a pihentető alvást, ha teljes elsötétítést lehetővé tevő árnyékolószerkezetet választunk. A redőny tökéletes erre a célra, hiszen a teraszajtók és ablakok külső részére kerül, így a teljes ablakfelületet lefedi. De ez nemcsak a fényzárás, hanem a hővédelem szempontjából kedvező, de a hangszigetelésben is kiemelt szerepet játszik, valamint alumínium redőny-alapanyag esetén a betörésvédelemben is részt vesz. 

Vakolható tokos változata szinte láthatatlan, belesimul a homlokzatba, külső tokos variációja pedig szinte bármilyen nyílászáróra utólag is felszerelhető. A hagyományos kézi mozgatású redőnyök mellett még komfortosabb használatot lehetővé tevő motoros kivitelt is rendelhet. 

A redőny legfőbb részei

Mind a műanyag, mind az alumínium redőnyök több alkatrészből állnak.

A redőny legnagyobb felületű és leglátványosabb része a lamellákból vagy lécekből álló palást, amely gondoskodik a helyiségekbe jutó természetes fény szabályozásáról, kizárásáról. A redőnylécek klasszikusan fából készültek, azonban ma már leginkább csak régi épületekben találkozni ilyenekkel. Napjainkban leggyakrabban műanyagból és alumíniumból készülnek, előbbiek kedvező áruk miatt elterjedtebbek, utóbbiak tartósabbak, ellenállóbbak, ugyanakkor drágábbak. A palást színét igényeink szerint választhatjuk meg, így tökéletesen illeszkedhet a nyílászárók és a homlokzat színvilágához, stílusához. Kiemelendő a palást utolsó darabja, a záróléc, amely speciális kialakítással rendelkezik a tökéletes záródás biztosítása érdekében. 

A redőny láthatatlan, de annál fontosabb része a csendes működés érdekében csapággyal szerelt tengely, erre tekercselődik fel a palást.

A palást az alumíniumból készült redőnytokba tekeredik fel, amelynek részei a tokvég és a szerelőfedél. De a tok nemcsak az esztétikus illeszkedést szolgálja, hanem védelmet is nyújt az időjárás viszontagságai, valamint a szennyeződések ellen. De kombinált szerkezet esetén ide fut fel a rolós szúnyogháló is. A redőny a kétoldali lefutókban szalad akadálytalanul és szabályosan az ablak síkjában, a kézi mozgatást a redőny méretéhez igazított gurtni teszi lehetővé. 

Milyen hibái lehetnek a redőnyöknek?

A redőnyök alapvetően megbízható szerkezetek, de tipikus hibák azért előfordulhatnak. Gyakori, hogy a kézi mozgatású szerkezetek esetében elszakad a gurtni, vagy a redőnypalást a lefutókban elakad, ferdén áll meg, megszorul és nem lehet felhúzni vagy leengedni.

Egyes problémák házilag is könnyen orvosolhatók, más hibák esetén azonban jobb, ha szakembert hívunk. Kérdés esetén keressen minket bátran!