You are currently viewing A korszerű árnyékolástechnika a modern otthonok része

A korszerű árnyékolástechnika a modern otthonok része

A modern építészet és az árnyékolástechnika, vagyis a különféle árnyékolási rendszerek nem választhatók szét egymástól, ugyanis az energiahatékonyság jegyében, a komfortérzetünk fokozása végett szükség van az épületek árnyékolására.

Számos különböző oka van annak, hogy az épületbe bejutó napfény mennyiségét szabályozni szeretnénk. A jól megtervezett árnyékolástechnikai eszközök drámaian csökkenthetik az épületek hőnyereségét és hűtési igényeit, és javíthatják a belső terek természetes megvilágítását, a bent tartózkodók vizuális komfortérzetét. Ezeken túl lehetőséget nyújtanak arra, hogy stílusossá, egyedivé tegyék az épületek homlokzatát. Milyen megoldások közül választhatunk?

Az árnyékolástechnika szerepe

A nyári hónapokban az ablakok árnyékolása kiváló módja annak, hogy megakadályozzuk a nemkívánatos hőnyereség bejutását a lakótérbe. Az árnyékolás történhet természetes tereprendezéssel, fákkal, sövényekkel vagy épületelemekkel, árnyékoló szerkezetekkel. A hatékony árnyékolástechnikai eszközök kialakítása az adott épület homlokzatának tájolásától függ. Például az egyszerű, fix túlnyúlások nagyon hatékonyan árnyékolják a déli fekvésű ablakokat nyáron, amikor a nap magas szögből süt. Ugyanez a vízszintes eszköz azonban hatástalan a délutáni napsütésben a nyugati fekvésű ablakok esetében. Télen azonban épp ellenkezőleg, akadályozza a helyiségek felmelegedését, így a fűtés be fog kapcsolni.

Számos korszerű, az igények és az adottságok szerint szabályozható külső árnyékoló szerkezetet alkalmazhatunk a nyílászárókon és a teraszokon a kellemes klíma megteremtése érdekében. Érdemes már a tervezés fázisában kalkulálni az árnyékolástechnikával, hogy az épület architektúrájához és stílusához leginkább illeszkedő megoldást válasszuk a teraszokra és az ablakokra, ajtókra.

Milyen árnyékolókat válasszunk?

Az épületek sokféleségéből adódóan nem lehet általános tanácsot adni az árnyékolástechnikai eszközök kiválasztásával kapcsolatban. A rezsiköltségek csökkentése érdekében elsősorban az üvegfelületek külső oldalára kerülő árnyékoló szerkezetek alkalmazásán van a hangsúly, mivel ezek képesek megakadályozni a napenergia bejutását, továbbá szabályozhatják a bejutó fény mennyiségét. Nagyszerű megoldást nyújtanak a klasszikus redőnyök, a modern zsaluziák, a hangulatos zsalugáterek.

A belső árnyékoló megoldások, mint az általános és sötétítőfüggönyök, a reluxák, a roletták, a különféle típusú rolók, a szalagfüggönyök elsősorban dekorációs célokat szolgálnak, hozzájárulnak az enteriőrök stílusos kialakításához, illetve a fénymennyiség korlátozására alkalmasak. A hővédelemben nem igazán játszanak szerepet, ugyanis helyzetüknél fogva nem tudják megakadályozni a napfény bejutását, az üvegfelületek felmelegedését.

Szükség van-e a teraszok árnyékolására?

Az erkélyek és teraszok árnyékolása nem csupán a kint tartózkodás kényelmét szolgálja, hanem a teraszajtók és a teraszra nyíló ablakok árnyékolása által a belső terek klímáját is szabályozza. Az ideiglenes és az állítható megoldások révén minden évszakban a benapozottságnak megfelelően szabályozhatjuk a fényt és a meleget. Ezzel szemben az állandó szerkezetek, mint az előtetők nyáron jótékonyan megszűrhetik a napsugárzást és a fényt, télen és borús időben azonban korlátozzák a helyiségek fényviszonyait. 

A teraszárnyékolókra azonban napos, meleg időben szükség van, ugyanis elviselhetővé, pihenésre, étkezésre használhatóvá teszik a kültereket. 

Árnyékolóra van szüksége, de nem tudja, melyik lenne a leghatékonyabb? Keressen minket, segítünk a választásban!